pylek-pszczeli-jak-zmienic-swoje-zdrowie

Pyłek pszczeli – Jak zmienić swoje zdrowie

Wydawałoby się, że niemożliwym jest pogodzenie dzisiejszych niedoborów witaminowych i pokarmowych bez używania suplementów syntetycznych. Jednak w naturze występuje substancja wytwarzana przez pszczoły, która traktować powinniśmy jako suplement diety pochodzenia naturalnego, który uzupełnia niedobory prawie wszystkich witamin i minerałów. A jest nim właśnie pyłek pszczeli zwany również pyłkiem kwiatowym.

Dlaczego w dzisiejszych czasach są tak duże niedobory witamin

W dzisiejszych czasach większość społeczeństwa zmaga się z niedoborem witamin, minerałów czy aminokwasów. Niestety jemy coraz bardziej przetworzone jedzenie, które nie zawiera tylu zdrowotnych makroelementów co jeszcze 50 lat temu. Przez co dzisiejsze pokolenia są bardziej skłonne do popadania w alergie. Alergie stają się normą choć jeszcze 10-15 lat temu było rzadkością.

Powodów takiego stanu rzeczy jest kilka. Jednym z nich jest dieta uboga w wartościowe produkty. Na każdym rogu otacza nas fast food czy żywność wysokoprzetworzona. Im żywność jest bardziej przetworzona tym ma więcej zapychaczy, które dla naszego zdrowia nie są obojętne, a wręcz szkodliwe. Kolejnym problemem jest stosowanie nawozów sztucznych. Kiedyś pola były nawożone tylko naturalnie. Pola rok w rok odpoczywały. Ugorowanie gruntu było normą. Teraz świat nastawił się na maksymalizację zysków, gonienie marż. Do tego dochodzi masa nawozów i oprysków na szkodniki, które nie są bez znaczenia dla naszego zdrowia.

Aby uchronić się przed szkodliwymi substancjami, które otaczają nas praktycznie wszędzie musimy stosować tzw. super żywność (superfoods). W Polsce takim superfoods jest pyłek pszczeli. Jest najzdrowszym produktem dostępnym w naszym kraju. Pyłek kwiatowy składa się z około 11-51% białka. Zawiera 32 aminokwasy, 18-36% węglowodanów, do 14% tłuszczów oraz 0,9-4% soli mineralnych.Skład ten uzupełnia hormon wzrostu, liczne witaminy, kwas foliowy, inozytol, biotyna, kwas pantotenowy i kwercetyna.

Pyłek pszczeli idealny dla wegan i wegetarian

Zdarza się, że dieta wegan i wegetarian często bywa uboga w ważne dla organizmu białko i w związku z tym pyłek pszczeli  idealnie jest je wstanie uzupełnić. Przy stosowaniu diet redukcyjnych sprawdzi się zmniejszając łaknienie. Pyłek kwiatowy jest produktem naturalnym świetnie przyswajalnym przez nasz organizm. Odkryto również, że pyłek świetnie odtruwa organizm. Sprawdzi się w trakcie rzucania palenia czy walki z nałogiem jako uzupełnienie diety. Pyłek kwiatowy posiada tak dużo prozdrowotnych substancji, że ciężko stwierdzić, która za co dokładnie odpowiada. Najnowsze badania mówią ze wydłuża życie i odmładza komórki .

Dr Med. Lars-Erik Essen, z Halsinborg w Szwecji, mówi: ,,Pyłek pszczeli wywiera głęboki efekt biologiczny. Wydaje się, że zapobiega przedwczesnemu starzeniu się komórek i stymuluje wzrost nowej tkanki skórnej. Jest skuteczną ochroną przed odwodnieniem komórek i jednocześnie pomaga w ich regeneracji. Wygładza zmarszczki i stymuluje życiodajny dopływ krwi do wszystkich komórek skóry”.

Naum Loyrish, szef dawnej radzieckiej Akademii we Władywostoku donosi, ,,Długie życie uzyskują Ci, którzy jedzą pyłek pszczeli. Jest to jeden z naturalnych skarbów żywienia i medycyny. Każde ziarno zawiera wszystkie ważne substancje niezbędne do życia”.

Pyłek pszczeli warto stosować w proporcji: 1 łyżkę codziennie dodawać do szklanki wody lub soku.  Dokonując zakupu wybieraj pasieki oddalone od dróg. Ważne żeby gospodarstwo posiadało nr identyfikacyjny. W naszym sklepie znajdziecie pyłek od gospodarza z wieloletnią tradycją w pszczelarstwie.

pylek-pszczeli-jak-zmienic-swoje-zdrowie

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Koszyk
Scroll to Top