SYROP Z AGAWY | BIO | 100% NATURALNY | PIĘĆ PRZEMIAN
Syrop z agawy wykorzystywany jest przez użytkowników jako zamiennik klasycznego cukru białego. Produkt ma delikatnie słodki smak i jest bardziej płynny niż miód. Świetnie sprawdza się do osładzania napojów, deserów oraz wypieków. Wyróżnia go stosunkowo niski indeks glikemiczny. Chętnie sięgają po niego osoby na diecie, ponieważ ma mniej kalorii niż inne popularne słodziki. Agawa to sukulent, którego liście są niezwykle bogate w węglowodany przed samym kwitnieniem rośliny. Oprócz syropu produkuje się z niej również alkohol – tequilę.
SYROP Z AGAWY | BIO
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
- Wartość energetyczna: 1256 kJ / 300 kcal
- Tłuszcz: 0 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
- Węglowodany: 76 g
- w tym cukry: 76 g
- Błonnik: 0 g
- Białko: 0 g
- Sól: 0 g
masa netto: 380 g
Składniki: syrop z agawy* 100%. Kraj pochodzenia: Meksyk.
*certyfikowany składnik ekologiczny.
SYROP Z AGAWY | BIO | 100% NATURALNY | PIĘĆ PRZEMIAN
Co to jest syrop z agawy?
Agawa to sukulent – pustynna roślina, która pochodzi z południowych stanów USA oraz z Ameryki Łacińskiej. Wykorzystywana jest do produkcji tequili oraz słodkiego syropu. Ten drugi produkowany jest głównie z dwóch gatunków rośliny – Agave tequilana oraz Agave salmiana. Sukulent w dawnych czasach stosowany był w naturalnej medycynie.
Syrop z agawy znany jest także pod inną nazwą – nektar z agawy. Smak produktu jest słodki, przyjemny, porównywany do miodu. Posiada jednak cztero-pięciokrotnie niższy indeks glikemiczny od tego słodzika. Jest to mieszanka cukrów prostych – fruktozy oraz glukozy (z przewagą tego pierwszego). Ma pewne cechy wspólne z syropem klonowym oraz kukurydzianym. Produkty poszczególnych producentów mogą nieco różnić się składem i zawierać różne proporcje cukrów prostych. Glukoza zawarta jest m.in. w owocach i warzywach. Jest niezbędnym składnikiem, który wspomaga pracę mózgu i mięśni. Przetwarzany jest przez wszystkie komórki ciała. Fruktoza metabolizowana jest natomiast wyłącznie w wątrobie.
SYROP Z AGAWY | BIO
Syrop z agawy – właściwości
✅Syrop z agawy składa się z fruktozy (56-92 proc. zawartości) oraz glukozy (8-20 proc. zawartości). W jego składzie znajdują się pewne ilości błonnika oraz składników mineralnych (m.in. potas, żelazo, wapń, magnez), a także witamin z grupy B, witaminy C i K. Nie da się jednoznacznie określić składu produktu, ponieważ zależy to od jego producenta i sposobu produkcji.
✅Niezaprzeczalną właściwością syropu z agawy BIO jest niski indeks glikemiczny (ok. 15-30 IG). Zależy on od ilości fruktozy w składzie. Zasada jest taka, że im więcej tego cukru w składzie produktu, tym indeks glikemiczny jest niższy. Szacuje się, że nektar z agawy może dostarczać do organizmu o ok. 20-25 proc. kalorii mniej niż cukier. 100 g produktu dostarcza organizmowi ok. 310 kcal.
✅Poszczególne produkty mogą różnić się między sobą nie tylko składem, ale również barwą, gęstością i zapachem. Syrop z agawy jest bezglutenowy oraz wegański. Weganie chętnie zastępują nim miód. Jest on słodszy niż tradycyjny cukier, dlatego też warto stosować go mniej – a uzyskany efekt sakowy będzie podobny.
SYROP Z AGAWY | BIO | 100% NATURALNY | PIĘĆ PRZEMIAN
Gdzie sprawdzi się syrop z agawy?
Syrop z agawy sprawdzi się jako alternatywa dla cukru. Można go dodawać do przygotowania deserów, ciast, polewania naleśników i gofrów, a także słodzenia napojów (zarówno ciepłych, jak i zimnych). Może być również dodatkiem do musli, owsianki, budyniu, lodów, wafli, ciasteczek, pierniczków czy twarogu. Stanowi ciekawy dodatek do marynat i glazur – do mięsa czy ryb. Można go z powodzeniem łączyć z octem jabłkowym lub balsamicznym. Produkt ten może mieć orzechowy lub karmelowy posmak. Stanowi ciekawy dodatek do niektórych wytrawnych potraw.
Atutem syropu z agawy jest łatwość rozpuszczania w wodzie. Już niewielka ilość nektaru wystarczy, aby osiągnąć pożądanych smak. Z tego też względu dania z syropem z agawy są mniej kaloryczne niż te słodzone tradycyjnym cukrem.
ZERO WASTE | PRODUKTY EKO | ZDROWIE
Zamówienia są pakowane 100% w Ekologiczne opakowania
Wszystkie zamówienia i przygotowanie towaru do wysyłki realizujemy zgodnie z filozofią ZERO WASTE. Dążymy do tego aby w trakcie procesu pakowania zużyć możliwie najmniejszą ilość surowców bazując głównie na naturalnych materiałach opakowaniowych, możliwie najmniej eksploatując naturalne zasoby naszej planety. Do pakowania głównie staramy się wykorzystać materiały które zostały nam z dostaw od producentów. Elementy plastikowe na które możecie czasem natrafić Państwo w przesyłkach pochodzą wyłącznie z redystrybucji, recyklingu lub są elementem odpadowym, który zamiast trafić wprost na wysypisko jest przez nas wykorzystywany powtórnie zanim ostatecznie zakończy swój poprodukcyjny los. W ten sposób staramy się dawać zużytym materiałom coś w rodzaju ,,drugiego życia”. Wszystko po to aby zakup naszych produktów pozostawił po sobie jak najmniejszy ślad węglowy.
Dlaczego warto kupować zdrową żywność, suplementy i produkty eko?
✅są bezpieczne dla naszego zdrowia,
✅są poddawane kontrolom jakości,
✅ich produkcja podlega ścisłym restrykcjom,
✅nie mogą mieć najniższej ceny – tanio nie znaczy Zdrowo!
Opinie
Wszystkie opinie widoczne na niniejszej stronie podlegają weryfikacji. Dowiedz się więcej o stosowanych przez nas metodach i zasadach sprawdzania oraz publikowania opinii z zakładki Opinie w sklepie.
Na razie nie ma opinii o produkcie.