Najniższa cena ( 2023-03-19 ): 13.59  ,

Lawenda kwiat – 100g cały

13.59 

Brak w magazynie

Lawenda kwiat (Lavandula angustifolia) 1oog cały

Lawenda wąskolistna (Lavandula angustifolia) – zwana również bławatką, to aromatyczna roślina powszechnie występująca w Polsce. Jej rodzimym obszarem występowania są kraje Morza Śródziemnego. Lawenda tworzy długie, proste pędy, na szczycie których wyrastają podłużne, fioletowe kwiatostany. Surowcem zielarskim są kwiaty lawendy, zawierające olejek eteryczny, fitosterole, antocyjany, kumaryny, flawonoidy, taniny, związki mineralne oraz setki innych substancji czynnych. Najważniejszym składnikiem jest olejek eteryczny, odpowiadający za intensywny aromat i działanie relaksujące lawendy. Od tysięcy lat roślina ta ceniona jest za swój wyjątkowy zapach i wykorzystywana do produkcji perfum, kosmetyków oraz środków do prania. Obecnie znajduje zastosowanie również w aromaterapii. Jej zapach uspokaja umysł, koi napięcie nerwowe, przynosi większą klarowność umysłu i koncentrację, odpręża ciało i ułatwia zasypianie. Ponadto napary z lawendy wspierają prawidłowe trawienie i wzmacniają układ immunologiczny. Kwiaty lawendy mogą być również ciekawym dodatkiem do ciast i deserów.

Składniki:

Kwiat lawendy 100%.
Produkt najwyższej jakości.
Kraj pochodzenia: Albania.

 

Zalecany sposób użycia:

Napar: 1-2 łyżeczki lawendy zalać szklanką wrzącej wody lub mleka, parzyć pod przykryciem 20 minut. Można posłodzić do smaku. Spożywać 2-3 razy dziennie po szklance naparu.

 

Sposób przechowywania:

Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci!
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Chronić przed bezpośrednim światłem słonecznym.

Przeciwwskazania:

Nie należy stosować w okresie ciąży i laktacji.

Właściwości prozdrowotne:

  • Aromat lawendy uspokaja, koi nerwy i ułatwia zasypianie. W dzień natomiast przynosi większą klarowność umysłu, sprzyjając nauce lub pracy.
  • Kwiaty lawendy pozytywnie wpływają na pracę układu pokarmowego.
  • Wspierają układ odpornościowy w walce z bakteriami, wirusami i grzybami.
Część rośliny: kwiat
Sposób zbioru: Z upraw konwencjonalnych
Tradycyjna medycyna: Europejska
Kraj pochodzenia: Albania
Zdrowie: Prawidłowa odporność, Menopauza, PMS, Wsparcie snu, Stres, napięcie, Zdrowie skóry, Trawienie
Zastosowanie: do kąpieli, pielęgnacja ciała, pielęgnacja twarzy, koncentracja, odprężenie i nastrój, rany i otarcia
Ostrzeżenia: nie stosować w ciąży, nie stosować podczas laktacji

Marka

Nango

Opinie

Wszystkie opinie widoczne na niniejszej stronie podlegają weryfikacji. Dowiedz się więcej o stosowanych przez nas metodach i zasadach sprawdzania oraz publikowania opinii z zakładki Opinie w sklepie.

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Tylko zalogowani klienci, którzy kupili ten produkt mogą napisać opinię.

Koszyk
Scroll to Top